• Aanleg tweede PlasticRoad in Overijssel van start!

  Giethoorn, 22 november 2018 – Na vandaag mag ook Giethoorn zich toevoegen in de lijst van steden met een PlasticRoad. De aanleg van de tweede pilot in de provincie Overijssel is vandaag gestart. Met het aansluiten van twee elementen ondersteunen Overijssels gedeputeerde Bert Boerman en wethouder Marcel Scheringa van gemeente Steenwijkerland de starthandeling. Het plastic fietspad in Giethoorn is 30 meter lang en ligt langs de provinciale weg N334. De PlasticRoad, een modulaire, circulaire en klimaatbestendige weg gemaakt van gerecycled plastic, is een concept van KWS, Wavin en Total. Afgelopen september was de wereldprimeur van het eerste plastic fietspad in Zwolle.  

  In slechts een paar uur zijn vanochtend de PlasticRoad elementen gelegd. De komende dagen werkt het PlasticRoad team aan het afwerken van het fietspad, zoals de berm en de aansluiting op de bestaande tegelverharding. Na het weekend gaat het fietspad weer open. Net zoals in Zwolle bevat ook deze pilot evenveel gerecycled plastic als 218.000 plastic bekertjes of 500.000 plastic flesdoppen.

  De tweede pilot in de provincie Overijssel

  In Overijssel liggen nu twee PlasticRoad-fietspaden, één in Zwolle en één in Giethoorn. Gedeputeerde van de provincie Overijssel Bert Boerman licht toe: ”De provincie stimuleert ondernemers met vernieuwende en duurzame ideeën en draagt zo bij aan een circulaire economie. Door een fietspad in onze provincie beschikbaar te stellen kan het concept in de praktijk worden getoetst op technische en economische haalbaarheid. Daarmee brengen we de innovatie weer een stukje verder.”

  Doorontwikkeling van de PlasticRoad

  Met de pilots gaat het PlasticRoad team het concept verder doorontwikkelen. Het grootste verschil met Zwolle is de zetting gevoelige ondergrond in en rondom Giethoorn. De grond wordt door druk en belasting samengedrukt (zetting) en kan daardoor problemen veroorzaken bij bijvoorbeeld de aanleg van infrastructuur. “In Giethoorn kunnen we de voordelen testen van het lage gewicht van de PlasticRoad elementen goed testen in relatie tot die zettingen”, zegt Marcel Jager van Wavin en onderdeel van het PlasticRoad team.

  Verder verschilt de tweede pilot met name in de installatie van de PlasticRoad: de lessen van de pilot in Zwolle zijn al meegenomen in deze tweede pilot. Zo rijdt het PlasticRoad team onder andere met lichter materieel tijdens de aanleg direct over de gelegde PlasticRoad elementen in plaats van ernaast.

  Vervolg

  Beide pilots in Zwolle en Giethoorn worden gedurende vijf jaar continu gemonitord door de PlasticRoad-partners en hun opdrachtgevers. In de tussentijd worden beide pilots regelmatig geëvalueerd om het concept door te ontwikkelen tot een product dat in de markt kan worden gezet.

  Cobouw Award

  Gisteravond ontving de PlasticRoad de Cobouw Award voor het beste product van 2018. De awards werden uitgereikt tijdens het Cobouw Event in de Harbour Club in Vinkeveen. De stem van de onafhankelijke vakjury telde voor twee derde mee en de publieksstemmen voor één derde.

  Gedeputeerde provincie Overijssel Bert Boerman (l) en wethouder Marcel Scheringa van gemeente Steenwijkerland (r). Ze bieden ondersteuning bij de aanleg in Giethoorn.
  Gedeputeerde provincie Overijssel Bert Boerman (l) en wethouder Marcel Scheringa van gemeente Steenwijkerland (r) in Giethoorn, Overijssel.